Noutățile tehnologice ale anului 2015

La fel ca și anul trecut, 2015 se anunță bogat în noutăți tehnologice atât pentru uzul casnic de zi cu zi, cât și pentru utilizatorul independent. În acest an ne vom răsfăța cu o serie de gadgeturi care ne vor asigura o și mai mare mobilitate și un acces continuu la lucrurile care ne fac plăcere.

În 2015, firme precum Apple și Samsung se vor întrece în crearea de produse similare, dar fiecare având caracteristici aparte. Microsoft pregătește și el lucruri noi pentru utilizatorii săi cu noul Windows 10, în timp ce ochelarii Oculus Rift captează tot mai multă atenție. De asemenea, se urmărește perfecționarea tehnologia imprimării 3D, iar firme precum Nest Labs, Philips, Belkin sau Electrolux pregătesc lansarea unor gadgeturi smart menite să ușureze munca în gospodărie.

Din pleiada noutăților anului 2015 am ales cinci cărora merită să le dedicăm câteva rânduri: ceasul Apple, dronele quadcopter, telefonul Samsung Galaxy S6, ochelarii Oculus Rift și Windows 10.

Gadgeturi mult așteptate

 apple watchCeasul Apple Watch dă startul unei noi categorii de produse din gama Apple. Este un dispozitiv cu ecran tactil care, odată conectat la un iPhone, vă permite să accesați hărți, muzică, imagini și chiar mesaje. Datorită unui soft proiectat special, poate fi conectat la o tastatură pentru a trimite mesaje, iar funcțiile sale incluse permit monitorizarea pulsului, starea sănătății și chiar activitățile sportive. Produsul urmează să ajungă pe piață la începutul lui 2015.

 drona quadcopterÎn ceea ce privește dronele quadcopter, 2015 se preconizează a fi ”Anul Dronei”. Asta pentru că tot mai multe companii apelează la astfel de drone pentru a fotografia mai bine sau pentru a filma. În prezent se încearcă reglementarea statutului acestor drone pentru a li se asigura un cadru legal de utilizare. Însă chiar și în afara unui cadru legal, deocamdată, tehnologia de construcție este în continuu perfecționată pentru a se ajunge la aparatură din ce în ce mai performantă.

 samsung galaxy s6Noul telefon Samsung Galaxy S6 se pare că va apare pe piață în primăvara lui 2015. În acest model specialiștii de la Samsung s-au întrecut pe sine: o carcasă în întregime din aluminiu, cu margini curbate (încă nu se știe dacă este vorba despre Galaxy S6 sau Galaxy S6 Edge, care va apărea în ediție limitată) și chip-uri de memorie NAND cu tehnologia UFS 2.0, care pot atinge viteze de transfer similare dispozitivelor de stocare de tip Solid State adică aproximativ 1.2 GB/2.

Gaming și realitate virtuală

 oculus riftOchelarii Oculus Rift vor fi lansați spre sfârșitul anului 2015 și vor revoluționa industria jocurilor video. Având o rezoluție de 1280x800, senzor care detectează mișcările capului, un câmp vizual impresionant – 110 grade și intrări de tip DVI/HDMI și USB, acest dispozitiv aduce realitatea virtuală mai aproape de utilizator. Totul cântărind numai 200 de grame.


 windows 10Microsoft a programat lansarea sistemului de operare Windows 10 până la finalul anului 2015. Acesta este menit să remedieze problemele experimentate de Windows 8. O noutate a Windows 10 este flexibilitatea sa, urmând să funcționeze pe diverse dispozitive, fie ele tablete, computere, telefoane sau chiar Xbox. De asemenea, în funcție de dispozitivul pe care va rula, programul își va schimba interfață în vederea unei mai bune adaptabilități.

Așa că, spor la cumpărături în 2015!