Sistemul antivirus
Indiferent că este vorba despre calculatorul de la birou sau cel personal, toți ne dorim un sistem performant de protecție pentru ele. Pe măsură ce tehnologia informației s-a dezvoltat, așa au evoluat și virușii informatici care pot afecta un calculator în mai multe feluri: fie îi pot îngreuna activitatea, fie îl pot închide cu totul afectându-ne nouă activitatea și lăsându-ne fără date prețioase, poze cu cei dragi și orice alte informații prezente pe un calculator. Desigur, o soluție foarte la îndemână este folosirea unui hard extern pentru a crea un back-up la datele de pe calculator. Însă o altă soluție, și mai bună, pe care v-o recomandăm, este utilizarea unui sistem antivirus.
Beneficiile sistemului antivirus
Beneficiile utilizării unui astfel de sistem sunt nenumărate. În primul rând, vă protejați datele existente în calculator. Nu mai stați cu teamă că în momentul în care deschideți un fișier sau descărcați un program veți da peste un virus care vă va da toată munca peste cap. De asemenea, puteți deschide liniștiți linkurile trimise de prieteni fără nicio grijă că ar putea conține un virus, pentru că sistemul va fi protejat.
În al doilea rând, veți economisi extrem de mult deoarece nu veți mai pierde timp și bani ducându-vă calculatorul la reparat, și nici nu veți mai pierde oferte sau clienti pentru că nu aveți pe ce lucra. Ca să nu mai spunem de faptul că întreaga muncă va fi salvată în calculator.
Rolul sistemului antivirus
Rolul unui antivirus este de a crea un perete care să oprească aceste amenințări – virușii – de la a se răspândi în calculatorul dumneavoastră și de la a vă afecta munca. El face acest lucru prin scanarea programelor și conținutul acestora și compararea, în vederea identificării, a frecvențelor de cod existente într-o potențială amenințare cu elementele de cod inscripționate în el (cu rolul de identificare, stopare de la răspândire și/sau eliminare).
Un virus informatic este asemenea unui virus infecțios: dacă este unul ușor vă va afecta într-o mică măsură calculatorul; dacă este unul puternic, de tipul ”troienilor”, va face pagube mai mari. Pentru un virus infecțios există „vaccinuri”. Un astfel de vaccin este și acest sistem antivirus. Însă, cum virusul infecțios are diverse tulpini și poate suferi diverse mutații, pentru care nu există totdeauna antidot, la fel și pentru virusul informatic nu există întotdeauna antidotul perfect. Pentru că un sistem antivirus nu este perfect și nici infailibil.
Un sistem antivirus este creat pentru a face față unor categorii de viruși, de unde și cantitatea mare de sisteme antivirus existente pe piață. Însă, cum noi viruși sunt creați în permanență de indivizi sau chiar instituții, există posibilitatea, infimă totuși, ca sistemul antivirus să nu ofere suficientă protecție. Cu toate acestea, vă recomandăm să utilizați un sistem antivirus pentru a vă proteja calculatorul. Este util în păstrarea intactă a datelor, vă economisește mult timp și bani (pe care i-ați cheltui recuperându-vă datele, curățând și reparând calculatorul) și vă permite să vă desfășurați activitatea fără bătăi de cap.